Guma tara (E417)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 28 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 1źródła
  • 0badań

Guma tara (E417) to naturalnego pochodzenia dodatek do żywności o funkcjach zagęszczających i stabilizujących.

Bezpieczeństwo:

bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

neutralny

Nazwy:

guma tara, E417, peruwiański chleb świętojański

Pochodzenie:

naturalne

Właściwości:

substancja zagęszczająca i stabilizująca

Występowanie w żywności:

paczkowane produkty mięsne, konserwy mięsne, desery mleczne, lody, wyroby cukiernicze

ADI:

nie ustalono limitu


W pigułce

  • Guma tara (E417) to dodatek do żywności pełniący funkcje zagęszczające i stabilizujące.
  • Guma tara posiada wiele korzystnych cech fizykochemicznych, przez co może być szeroko stosowana w produktach spożywczych.
  • Guma tara najczęściej jest dodawana do przetworów mięsnych (w tym wędlin paczkowanych), wyrobów cukierniczych i deserów mlecznych.
  • Guma tara jest bezpieczna dla zdrowia i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Co to jest guma tara?

Guma tara to naturalna substancja otrzymywana z drzewa strączkowego o nazwie Tara spinosa, które rośnie przede wszystkim w Boliwii i Peru. Z tego względu oraz z uwagi na pewne podobieństwo do mączki chleba świętojańskiego nazywana jest również peruwiańskim chlebem świętojańskim.

Guma tara występuje w postaci białego, bezwonnego proszku. Jest otrzymywana na drodze oddzielenia i mielenia bielma ziaren. Pod względem chemicznym jest zbudowana z galaktomannanów, czyli związkow należących do polisacharydów (węglowodanów).

Guma tara - właściwości

Guma tara w produkcji żywności pełni rolę substancji zagęszczającej i stabilizującej, poprawia strukturę i konsystencję wielu produktów np.:

  • poprawia krajalność i umożliwia utrzymanie odpowiedniego kształtu ciast i wyrobów piekarniczych,
  • zmniejsza formowanie się kryształków lodu w lodach,
  • ułatwia pochłanianie wody przez produkty mięsne,
  • zapobiega synerezie (wydzielaniu się wody) z galaretek wodnych i gotowych deserów.

Guma tara posiada kilka ważnych zalet, które sprawiają, że może być szeroko stosowana w przemyśle spożywczym:

  • jest odporna na działanie wysokiej temperatury,
  • wykazuje stabilność w kwaśnym środowisku,
  • dobrze rozpuszcza się w ciepłej wodzie i stosunkowo dobrze w zimnej,
  • współdziała z innymi hydrokoloidami (substancjami zagęszczającymi).

Guma tara - szkodliwość

Panel Ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na podstawie dostępnych badań uznał, że guma tara jest substancją w pełnie bezpieczną i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Naukowcy ustalili, że guma tara nie jest rakotwórcza i genotoksyczna. Z tego względu nie określono dopuszczalnego limitu dziennego spożycia (ADI) dla gumy tara .

Guma tara może być spożywana przez kobiety w ciąży.

Guma tara - zastosowanie

Guma tara jest zwykle dodawana do wielu różnych produktów spożywczych, w tym m.in. takich, jak:

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter